Przejdź do treści

Duszona wieprzowina z cukinią

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Duszona wieprzowina z cukinią
Duszona wieprzowina z cukinią to japońskie danie podostrzone dodatkiem przyprawy 7 smaków. Smak dania można regulować lub ilością dodanej przyprawy.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 szt. cukini małej, pokrojonej w kostkę 1,5 x 1,5 cm
  • 1/2 szt. papryki żółtej lub czerwonej, pokrojonej w paski
  • 2 łyżki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Sos do duszenia:
Dodatkowo:
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 szt. cukini małej, pokrojonej w kostkę 1,5 x 1,5 cm
  • 1/2 szt. papryki żółtej lub czerwonej, pokrojonej w paski
  • 2 łyżki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Sos do duszenia:
Dodatkowo:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Mięso pokroić w kawałki wielkości kęsów.
    Duszona wieprzowina z cukinią
  2. W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju do smażenia i 1 łyżkę oleju sezamowego, wrzucić paprykę. Smażyć 1 minutę mieszając, przełożyć na talerz.
    Duszona wieprzowina z cukinią
  3. Wlać do woka pozostały olej (1 łyżkę oleju do smażenia i 1 łyżkę oleju sezamowego), wrzucić mięso, smażyć przez 3-4 minuty aż lekko się zrumieni. Dodać cukinię i kontynuować smażenie jeszcze przez 2 minuty.
    Duszona wieprzowina z cukinią
  4. Przygotować sos do duszenia mieszając jego składniki do rozpuszczenia się cukru. Sos dodać do mięsa, dołożyć paprykę i dusić pod przykryciem przez 10 minut na małym ogniu.
  5. Nakładać potrawę do miseczek posypując potrawę uprażonym na suchej patelni sezamem. Podawać z gotowanym ryżem japońskim.
    Duszona wieprzowina z cukinią
Udostępnij ten przepis