Indyjskie curry z krewetek i mango to błyskawiczne do wykonania danie w głębokim sosie. Chrupiące krewetki tygrysie ze słodko-kwaśnym mango doprawione aromatycznymi indyjskimi przyprawami. Wszystko to w głębokim, gęstym sosie z mleka kokosowego. Danie bardzo łatwe do wykonania, smaczne i pożywne. Jak wszystkie dania curry doskonale smakuje w połączeniu z indyjskim ryżem basmati lub indyjskim pieczywem.
INDYJSKIE CURRY Z KREWETEK I MANGO W WERSJI NISKOKALORYCZNEJ
Danie możemy wykonać na bazie mleka kokosowego lub wody. Wersja z mlekiem kokosowym jest bardziej pożywna, sos jest gęstszy i ma dodatkowy kokosowy aromat. Wersja na wodzie jest równie smaczna choć sos jest nieco mniej treściwy. Jego niewątpliwą zaletą jest niższa wartość kaloryczna (200 ml mleka kokosowego dodaje daniu 450 kcal).| Prep Time | 15 minut |
| Servings |
osoby
|
Ingredients
- 250 g krewetek Black Tiger surowych, obranych
- 1 szt. mango (może być z puszki), pokrojone w kostkę
- 1 szt. cebuli czerwonej pokrojonej w półplasterki
- 200 ml mleka kokosowego lub wody
- 1 łyżka soku z limonki (sok z 1/2 limonki)
- sól do smaku
- 3 łodyżki cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- garść świeżej kolendry do posypania
Przyprawy do pasty:
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki chili mielonego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1/2 łyżeczki gorczycy brązowej
- 4 ząbki czosnku
- 3 cm świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 1 łyżka wody
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu basmati ugotowanego wg. przepisu lub
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Przyprawy do pasty:
Dodatek:
|
Instructions
- Wsypać posiekaną dymkę, wlać sok z limonki, doprawić do smaku solą i wymieszać.
Share this Recipe




