Przejdź do treści

Krewetki w maśle miso

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Krewetki w maśle miso
Krewetki w maśle miso to przepis łączący w sobie europejską klasykę z japońskimi przyprawami. Nasza etatowa szefowa kuchni Magda Klimczak bardzo lubi łączyć klasyczne z orientalnym. Tym razem standardowo wykonane krewetki na maśle z czosnkiem połączyła z japońską pastą miso, mirinem, imbirem i mielonym chili. Taka modyfikacja tego popularnego dania z będzie ciekawą odmianą dla fanów owoców morza. Polecam! Danie możemy podać jako składnik wielodaniowego azjatyckiego posiłku, jako przekąskę lub jako danie główne z dodatkiem gotowanego ryżu i kimchi.
Głosów: 5
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 500 g krewetek Black Tiger
Małso miso:
Do podania:
  • szczypior z dymki, pocięty ukośnie
Dodatek (opcjonalnie):
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 500 g krewetek Black Tiger
Małso miso:
Do podania:
  • szczypior z dymki, pocięty ukośnie
Dodatek (opcjonalnie):
Głosów: 5
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Blenderem miksujemy masło z pastą miso, imbirem, czosnkiem, chilli, mirinem. Połowę doprawionego masła używamy aby obtoczyć krewetki i odstawiamy je na min. 30 min.
  2. Pozostałe masło podgrzewamy na patelni grillowej (ewentualnie używamy zwykłej patelni) i układamy w niej krewetki, smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony. Podajemy posypane szczypiorem. Pycha!
    Krewetki w maśle miso
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *