Przejdź do treści

Kurczak Teriyaki / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kurczak Teriyaki / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Kurczak w sosie teriyaki. Pamiętajcie, aby pierś pokroić w kształt polędwiczek tak, aby mięso wysmażyło się również w środku. Zamiast dusić mięso w sosie, możecie je wcześniej zamarynować (1-3h w lodówce) i smażyć do zarumienienia. Jako, że jest to danie japońskie to oczywiście najlepiej smakuje z gotowanym ryżem japońskim. Smacznego 🙂
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Dodatek:
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Smażymy mięso na średnim ogniu z obu stron aż nabierze złotego koloru. Zdejmujemy z patelni.
  2. Na patelnie wlewamy sos Teriyaki doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy mięso i dusimy przez 15 minut okazjonalnie odwracając, jednocześnie kontrolując poziom sosu na patelni, aby nie wyparował - w razie potrzeby dolać niewielką ilość.
  3. Na 3 minuty przed końcem smażenia dodajemy cebulkę. Uduszone mięso kroimy w cienkie plasterki podajemy z ryżem przybrane dymką. Popularny jest też sposób podawania w formie szaszłyka.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *