Przejdź do treści

Marynowana ryba z makaronem ryżowym po tajsku

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Marynowana ryba z makaronem ryżowym po tajsku
Marynowana ryba z makaronem ryżowym po tajsku to bardzo smaczna i prosta do wykonania potrawa, nawet niedoświadczony kucharz poradzi sobie z jej przygotowaniem. Pamiętać należy jedynie o tym aby ryba użyta do tego dania była ścisła w swojej konsystencji i dosyć gruba. Doskonale sprawdzi się tu rodzimy dorsz.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Kuchnia Kuchnia tajska
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
osoby
Składniki
  • 450 g filetu rybnego ze zwartej, białej ryby (np. dorsza)
  • 1/2 paczki makaronu ryżowego tasiemki
  • 2 szt. cebuli dymki (bez szczypioru) posiekane
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 1/4 szt. papryki czerwonej pociętej w paski
  • trochę cebuli dymki szczypior, pocięty ukośnie w 3cm kawałki
  • kilka listków świeżej bazylii do przybrania
Marynata do ryby:
Rodzaj dania Dania główne
Kuchnia Kuchnia tajska
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
osoby
Składniki
  • 450 g filetu rybnego ze zwartej, białej ryby (np. dorsza)
  • 1/2 paczki makaronu ryżowego tasiemki
  • 2 szt. cebuli dymki (bez szczypioru) posiekane
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 1/4 szt. papryki czerwonej pociętej w paski
  • trochę cebuli dymki szczypior, pocięty ukośnie w 3cm kawałki
  • kilka listków świeżej bazylii do przybrania
Marynata do ryby:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Rybę pokroić w grubą kostkę 2/2 cm, zalać marynatą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
    Marynowana ryba z makaronem ryżowym po tajsku
  2. Zalać makaron wrzątkiem i pozostawić na 5-8 minut.
  3. Cebulę zeszklić w niewielkiej ilości oleju, dodać czosnek i paprykę.
    Marynowana ryba z makaronem ryżowym po tajsku
  4. Następnie dołożyć rybę wraz z marynatą i smażyć, delikatnie mieszając przez 3-4 minuty aż danie będzie gotowe.
    Marynowana ryba z makaronem ryżowym po tajsku
  5. Dodać odcedzony makaron, posypać dymką i ostrożnie wymieszać. Przybrać bazylią i od razu podawać.
    Marynowana ryba z makaronem ryżowym po tajsku
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *