Przepis na Oshi sushi z łososiem, tofu i awokado (sushi warstwowe)
Oshi sushi z łososiem, tofu i awokado. Oshi to rodzaj sushi, w którym warstwy ryżu układa się na przemian z różnymi dodatkami. Można tu dowolnie eksperymentować i dawać takie składniki jakie podpowiada nam fantazja. Trzeba jednak pamiętać aby wszystko było ściśle i dokładnie ułożone i dociśnięte, żeby nie było kłopotów przy krojeniu na porcje. Potrawa jest nie tylko pyszna ale i wspaniale się prezentuje.
Czas przygotowania | 1 godzina |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 szklanka ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
- 3-4 laski tofu suszonego (opcja)
- 150 g łososia wędzonego pokrojonego w paski
- 1 szt. awokado pokrojonego w cienkie plastry
- 1 płat wodorostów nori
- 1 łyżka sezamu białego uprażonego na suchej patelni
- majonez
- świeży koperek
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Dzień wcześniej namoczyć kilka lasek suszonego tofu w ciepłej wodzie i zostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Dodatek tofu do potrawy nie jest konieczny, jest to wersja dla koneserów tego przysmaku. Następnego dnia tofu odcedzić z wody, pokroić każdą laskę na trzy części i lekko porozdzielać w cienkie warstwy.
- Przygotować ryż do sushi wg. przepisu.
- Foremkę do sushi zwilżyć wodą aby ryż nie przyklejał się do ścianek. Jeżeli nie posiadamy takiej foremki możemy użyć innego płaskiego naczynia (np. foremki do ciasta), z tym, że musimy wyłożyć je folią spożywczą. Ja wykorzystałem do tego celu połowę foremki do ciasta, oddzielając ją w środku małą deską kuchenną. Chodzi o to, aby ryż ściśle i równo układał się we wnętrzu naczynia.
- Podajemy oshi sushi z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1947)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (231)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz