Przepis na Smażone skrzydełka kurczaka w pięciu smakach

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Smażone skrzydełka kurczaka w pięciu smakach
Ocena ze starego portalu: 4,75/ 4 oceny
Skrzydełka można podawać jako przekąskę z dipami lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Przekąski
Czas przygotowania 25 minut
Czas oczekiwania 12 godzin
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • 1 szt. białka jajka lekko ubite
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej wymieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia
  • 2 szklanki olej do głębokiego smażenia
Marynata:
Sosy do maczania:
Rodzaj dania Przekąski
Czas przygotowania 25 minut
Czas oczekiwania 12 godzin
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • 1 szt. białka jajka lekko ubite
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej wymieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia
  • 2 szklanki olej do głębokiego smażenia
Marynata:
Sosy do maczania:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Pociąć skrzydełka na części, końcówkę odrzucić. Wymieszać dokładnie z marynatą i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin (np. na noc).
  2. Wymieszać skrzydełka z lekko ubitym białkiem. Obtaczać w mące kukurydzianej i smażyć porcjami na głębokim oleju ok. 3 min. Wyjąć i dobrze osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  3. Przed podaniem możemy przesmażyć skrzydełka jeszcze raz (1 min ma bardzo gorącym oleju) dzięki czemu będą bardziej chrupiące.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.