Smażony pstrąg z tajskim sosem curry to danie o doskonale zrównoważonych smakach. Ostrości dodaje świeży imbir i czerwone curry a jogurt lekko łagodzi pikantność. Aromat garam masala, trawy cytrynowej i kolendry harmonizuje całość.
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 2 szt. pstrąga średniej wielkości, wypatroszone i oczyszczone
- trochę soli do obsypania ryby
- 2 łyżki świeżego imbiru posiekanego lub startego na tarce
- 4 łyżki oleju do smażenia
- kilka gałązek świeżej kolendry
Sos
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka pasty curry czerwonej
- 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej w proszku
- 1 łyżeczka garam masala
Dodatek:
- listki świeżej rukoli
Składniki
Sos
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Wlać olej do woka i rozgrzać.
- W międzyczasie przygotować sos dokładnie mieszając jego składniki.
Udostępnij ten przepis