Uramaki sushi z wędzonym łososiem, awokado i marchewką to odmiana sushi zwijanego, w której ryż znajduje się na zewnątrz. Tym razem nie tylko ryż ale także plasterki łososia przeniosły się ze środka na powierzchnię rolki. Smaczna i bardzo atrakcyjna dla oka odmiana sushi. Łososia wędzonego można także zastąpić łososiem surowym. Do przygotowania uramaki matę do sushi należy owinąć folią spożywczą dzięki czemu ryż nie przyklei się maty.
| Prep Time | 1,5 godziny |
| Servings |
osoby
|
Ingredients
- 2 szklanki ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
- 4 płaty wodorostów nori przeciętych na pół
- 100 g łososia wędzonego pokrojonego w cienkie plastry 2x5cm
- 1 szt. marchewki obranej i pokrojonej w cienkie, długie słupki
- 1 szt. awokado obranego ze skórki i pokrojonego w cienkie plasterki
- majonez (opcjonalnie)
- 1/3 łyżki sezamu czarnego
Dodatki:
- sos sojowy japoński
- wasabi
- imbir marynowany do sushi
- żurawina w galaretce opcjonalnie, do dekoracji
Ingredients
Dodatki:
|
Instructions
- Płat nori położyć na macie bambusowej do sushi owiniętej folią spożywczą dłuższym bokiem do siebie.
- Dłonią zwilżoną w zimnej wodzie nabrać garść ryżu i rozłożyć go równomiernie na całym nori, nie zostawiając wolnych miejsc.
- Odwrócić płat na drugą stronę tak aby ryż znalazł się pod spodem.
- posypać lekko czarnym sezamem.
Share this Recipe





