Zupa rybna z kawałami ryby w cieście to pożywna, bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu zupa, może być serwowana jako niewielki samodzielny posiłek lub element kilkudaniowego chińskiego posiłku. Do sporządzenia tej zupy nadają się filety ryb o zwartym mięsie takich jak miruna czy dorsz.
Czas przygotowania | 10 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 200 g filetu z białej ryby ze skórą (np. miruny lub dorsza)
Ciasto:
- 1 łyżka mąka kukurydziana
- 1 szt. białka jajka
Pozostałe składniki:
- 1 litr bulionu drobiowego lub bulionu rybnego
- 1 cm świeżego imbiru posiekanego lub startego
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej
- 1 szt. papryczki chili posiekanej, bez pestek
- 2 łyżki pędów bambusa pociętych w słupki
- garść ananasa w kostce (może być z puszki)
- 1 łyzka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- szczypta soli do smaku
- 1 szklanka oleju do głębokiego smażenia
Przyprawy:
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
Składniki
Ciasto:
Pozostałe składniki:
Przyprawy:
|
Sposób przygotowania
- Rybę posolić z obu stron i pozostawić w chłodnym miejscu na 1/2 godziny. Następnie pokroić w kostkę 2x2 cm.
- Do gorącego bulionu wrzucić imbir, trawę cytrynową, papryczkę, pędy bambusa i kawałki ananasa.
- Wlać przyprawy: sos sojowy, sos rybny i sok z limonki. Gotować przez 3 minuty.
Udostępnij ten przepis