Przepis na Przyprawy indyjskie: poznaj sekret aromatycznych i pełnych smaku hinduskich dań!

Przyprawy indyjskiePrzyprawy indyjskie to jeden z kluczowych elementów hinduskiej kuchni. To właśnie im dania z tego kraju zawdzięczają swój bogaty smak, aromat, a często również piękny kolor.

Dzięki charakterystycznym przyprawom kuchnia hinduska jest niezwykle wyrazista. Znajdziemy w niej wiele dań, które spodobają się wielbicielom ostrych smaków. Możemy jednak skorzystać z łagodniejszych przypraw, by osiągnąć delikatniejszy efekt.

Poznaj wyjątkowe przyprawy indyjskie i wyborne dania powstające przy ich wykorzystaniu.

Przyprawy indyjskie – czy znasz wszystkie?

Przyprawy indyjskie to niezwykle ważny element kuchni indyjskiej. Bez nich nie powstanie żadne prawdziwie orientalne danie!

Na początku warto wymienić przyprawy nadające daniom dość ostry smak, który jest w Indiach szczególnie często spotykany. Będzie to m.in. chili, a także czosnek w proszku, imbir w proszku czy pieprz. Pikantny jest również kardamon, dodawany nieraz do kawy lub deserów.

Smak ostrych potraw łagodzi się poprzez dodanie np. delikatnego w smaku mleka kokosowego, mielonych orzechów nerkowca lub migdałów. Świetnie sprawdzą się też masło oraz jogurt lub śmietana.

Wśród najpopularniejszych przypraw indyjskich znajdziemy również kozieradkę, gorczycę, kolendrę, czarnuszkę, kmin rzymski, liście curry, cynamon czy mającą właściwości prozdrowotne kurkumę.

Wyjątkowe mieszanki – dla wzbogacenia smaku

Przyprawy indyjskie same w sobie są bardzo wyraziste. W większości dań używamy jednak różnych ich kombinacji – bardzo popularne są także gotowe mieszanki przyprawowe, których skład jest starannie przemyślany.

Najbardziej znaną z tych mieszanek jest garam masala – skład jej bywa nieco zmienny, jednak prawie zawsze obejmuje takie przyprawy jak kmin rzymski, chili, kardamon, cynamon, goździki oraz nasiona kolendry. Na stronie Kuchnieorientu.pl zakupić można oryginalną gotową mieszankę garam masala. Sprawdzi się świetnie przy przygotowywaniu curry, ale też wielu innych potraw jak np. chutney pomidorowy czy zielone kotleciki po indyjsku.

W kuchni indyjskiej używa się też innych mieszanek przyprawowych np. do pieczenia w piecu tandoor, czy też stworzonych z myślą o konkretnych rodzajach dań.

Przyprawy indyjskie nadają daniom niepowtarzalny smak, aromat i kolor. Warto mieć je w swojej kuchni, by w każdej chwili móc wyczarować orientalną ucztę.

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.