Przejdź do treści

Ryż tajski kleisty GOLDEN PHOENIX 1kg

19,90  brutto

Ryż tajski kleisty (zwany także ryżem słodkim) o najwyższej klasie jakości. Tak naprawdę wcale nie ma słodkiego smaku ale często używa się go do przygotowywania deserów (stąd ta nazwa). Niezwykła cechą tego ryżu jest, że będąc ryżem kleistym ma długie ziarna (prawie wszystkie odmiany ryżu kleistego mają krótkie, okrągłe ziarna). Ryż tajski kleisty to znakomity dodatek do zup i dań z dużą ilością sosu (polecam także jako urozmaicenie do dań chińskich). Tradycyjnie w Tajlandii jada się go formując rękami w kulki następnie maczając w różnych ostrych sosach. Ryż ten najlepiej smakuje ugotowany na parze. Zobacz przepis. Składniki: 100% tajski ryż kleisty. Produkcja: Tajlandia.

RYŻ TAJSKI KLEISTY GOTOWANIE:

1. Ryż wsypać do garnka, przepłukać 3-4 razy wodą (aż woda straci mleczny kolor). Dobrze odsączyć (można użyć sita).
2. Na każdą szklankę ryżu wlać 1,5 szklanki wody
3. Na dużym ogniu zagotować ryż z wodą, zmniejszyć gaz do minimum. Przykryć garnek pokrywką i gotować 15 min.
4. Po tym okresie ryż powinien całkowicie wchłonąć wodę. Wyłączyć gaz i następnie trzymać ryż pod przykryciem 5min. Po tym okresie ryż jest gotowy do spożycia.

TAJSKI RYŻ KLEISTY GOTOWANIE NA PARZE:

1. Wsypać ryż do garnka, kilkakrotnie przepłukać zimną wodą aż straci ona mleczny kolor. Zalać zimną wodą, kilka centymetrów ponad ryż. Odstawić na 6-12 godzin (najlepiej jest zrobić to wieczorem, dzień przed gotowaniem).
2. Osączyć ryż, przełożyć na czysta szmatkę (najlepsza jest specjalna tkanina do odciskania sera tzw. muślin, ale dobrze nadaje się tkanina tetrowa taka jak na pieluszki – ja pociąłem pieluszkę mojej córeczki na cztery części), zawinąć ryż, włożyć do bambusowego parownika (po bokach musi zostać trochę przestrzeni dla przepływu pary).
3. Do woka lub garnka (garnek musi mieć tą sama średnice co parownik) wlać kilka centymetrów wody, zagotować. Postawić parownik z ryżem (nie może dotykać wody w woku), przykryć wieczkiem, gotować na średnim ogniu 45 minut.
4. Zaraz po ugotowaniu przełożyć ze szmatki na talerz, szmatkę opłukać pod wodą. Gotowy do spożycia lub do przygotowania dania (szczególnie w deserach). Zimny ryż możemy położyć na talerzu i podgrzać na parze w parowniku.

Na stanie

Ryż tajski kleisty (zwany także ryżem słodkim) o najwyższej klasie jakości. Tak naprawdę wcale nie ma słodkiego smaku, ale często używa się go do przygotowywania deserów (stąd ta nazwa). Niezwykła cechą tego ryżu jest, że będąc ryżem kleistym ma długie ziarna (prawie wszystkie odmiany ryżu kleistego mają krótkie, okrągłe ziarna). Ryż tajski kleisty to znakomity dodatek do zup i dań z dużą ilością sosu (polecam także jako urozmaicenie do dań chińskich). Tradycyjnie w Tajlandii jada się go formując rękami w kulki następnie maczając w różnych ostrych sosach. Ryż ten najlepiej smakuje ugotowany na parze. Zobacz przepis.

Składniki: 100% tajski ryż kleisty. Produkcja: Tajlandia.

RYŻ TAJSKI KLEISTY GOTOWANIE:

1. Ryż wsypać do garnka, przepłukać 3-4 razy wodą (aż woda straci mleczny kolor). Dobrze odsączyć (można użyć sita).
2. Na każdą szklankę ryżu wlać 1,5 szklanki wody
3. Na dużym ogniu zagotować ryż z wodą, zmniejszyć gaz do minimum. Przykryć garnek pokrywką i gotować 15 min.
4. Po tym okresie ryż powinien całkowicie wchłonąć wodę. Wyłączyć gaz i następnie trzymać ryż pod przykryciem 5min. Po tym okresie ryż jest gotowy do spożycia.

TAJSKI RYŻ KLEISTY GOTOWANIE NA PARZE:

1. Wsypać ryż do garnka, kilkakrotnie przepłukać zimną wodą aż straci ona mleczny kolor. Zalać zimną wodą, kilka centymetrów ponad ryż. Odstawić na 6-12 godzin (najlepiej jest zrobić to wieczorem, dzień przed gotowaniem).
2. Osączyć ryż, przełożyć na czysta szmatkę (najlepsza jest specjalna tkanina do odciskania sera tzw. muślin, ale dobrze nadaje się tkanina tetrowa taka jak na pieluszki – ja pociąłem pieluszkę mojej córeczki na cztery części), zawinąć ryż, włożyć do bambusowego parownika (po bokach musi zostać trochę przestrzeni dla przepływu pary).
3. Do woka lub garnka (garnek musi mieć tą sama średnice co parownik) wlać kilka centymetrów wody, zagotować. Postawić parownik z ryżem (nie może dotykać wody w woku), przykryć wieczkiem, gotować na średnim ogniu 45 minut.
4. Zaraz po ugotowaniu przełożyć ze szmatki na talerz, szmatkę opłukać pod wodą. Gotowy do spożycia lub do przygotowania dania (szczególnie w deserach). Zimny ryż możemy położyć na talerzu i podgrzać na parze w parowniku.

Waga 1,05 kg

Może spodoba się również…