Przejdź do treści

Tajskie jedzenie: poznaj najbardziej cenione przysmaki!

  • przez

Tajskie jedzenieTajskie jedzenie znane jest na całym świecie – wiele osób uważa, że nie ma ono sobie równych. Czym wyróżnia się tajska kuchnia, że zdobyła sobie tak ogromne uznanie? 

Z pewnością odpowiada gustom wielbicieli ostrych smaków – nie brakuje w niej dań, po których poczujemy prawdziwy ogień w ustach. Jest jednak na tyle różnorodna, że znajdą w niej coś dla siebie także miłośnicy łagodniejszych potraw – czekają na nich aromatyczne zupy, chrupiące krewetki czy aksamitny sos z orzechów ziemnych. Poznaj najbardziej cenione smaki tajskiej kuchni!

Tajskie jedzenie – czym się wyróżnia?

Tajskie jedzenie uznawane jest za jedno z najlepszych na świecie – w ostatnich latach kuchnia tajska, podobnie jak kuchnia indyjska, jest coraz lepiej znana w krajach europejskich. Jest ona lekka, zdrowa, bardzo aromatyczna, a do tego pełna harmonii – prawdziwe tajskie danie powinno łączyć w sobie wszystkie smaki podstawowe: ostry, słodki, kwaśny, słony i gorzki.

Niezwykle istotną kwestią w kuchni tajskiej jest wykorzystanie dużej ilości przypraw oraz tworzonych na ich bazie specjalnych sosów i past. Nie może zabraknąć w niej takich składników jak trawa cytrynowa, imbir, papryczka chili, bazylia tajska, limonka kaffir czy kolendra. Bazą wielu potraw jest również tajska pasta curry, występująca w kilku wersjach o różnej ostrości.

Ważnym składnikiem sosów są także mleko kokosowe, sos z limonki oraz sos rybny.

Popularne tajskie dania

Wśród popularnych tajskich dań znajdziemy wiele różnych zup. Zazwyczaj składają się one z dużej ilości składników, bazują na pokrojonym na kawałki mięsie kurczaka, a także na rybie lub odpowiednio przyrządzonych krewetkach. Często do zupy dodaje się mleko kokosowe i sok z limonki, charakterystyczny jest również dodatek trawy cytrynowej (wypróbuj przepis: tajska zupa z kurczaka i mleka kokosowego).

Jeśli chodzi o dania mięsne, dominują potrawy z kurczaka, chociaż znajdziemy też pyszne potrawy z wieprzowiny. Popularną przekąską są szaszłyki z kurczaka maczane w sosie z masła orzechowego. Połączenie mięsa i orzechów jest nierzadko spotykane – znanym i lubianym daniem jest np. kurczak z nerkowcami.

Ryby i owoce morza odgrywają w kuchni tajskiej niezwykle istotną rolę. Wielbiciele krewetek będą zachwyceni ogromną ilością przepisów pozwalających na przygotowanie szybkich i efektownych dań z ich wykorzystaniem (np. krewetki chilli z czosnkiem). Więcej przepisów na pyszne, tradycyjne tajskie potrawy znajdziesz na stronie naszego sklepu Kuchnie Orientu w zakładce kuchnia tajska przepisy.

Tajskie jedzenie jest tak różnorodne, że każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Warto spróbować najbardziej znanych potraw, aby móc docenić bogactwo i harmonię tej wyjątkowej kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *