Przejdź do treści

Zupa azjatycka: indyjski krem, japoński bulion czy tajska z krewetkami?

  • przez

Zupa azjatyckaZupa azjatycka to świetny pomysł na lekką kolację w orientalnym stylu. Niektóre zupy sprawdzą się też doskonale jako samodzielny sycący posiłek – na przykład indyjska zupa z soczewicy

Przygotowanie zupy nie jest zbytnio skomplikowane. Z tym zadaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz amator. Wystarczy zakupić oryginalne produkty w sklepie z orientalną żywnością – na stronie Kuchnieorientu.pl znajdziesz też wiele prostych i efektownych przepisów.

Zupa azjatycka w stylu indyjskim

Zupa azjatycka w stylu indyjskim to świetne rozwiązanie dla osób lubiących wyraziste lub po prostu ostre smaki. Kuchnia indyjska wyróżnia się zastosowaniem bardzo dużej ilości aromatycznych przypraw, które nadają potrawom niepowtarzalny smak, zapach, a często także kolor.

Jeśli chodzi o zupy, znajdziemy w niej wiele kremów warzywnych jak np. zupa krem z dyni po indyjsku, krem z batatów bądź marchwi. Do podsmażonych z przyprawami lub specjalnymi pastami warzyw, które później blendujemy i zalewamy bulionem, dodajemy mleko kokosowe. Zupy możemy też zagęszczać zmielonymi orzechami nerkowca lub migdałami.

Popularne są także zupy z roślin strączkowych – fasoli, grochu, ciecierzycy lub soczewicy. Są one bardzo sycące i rozgrzewające.

Zupy z rybami i owocami morza

Zupa azjatycka może bazować na warzywach lub mięsie, warto jednak spróbować  też wersji z rybami i owocami morza.

Jeśli chodzi o krewetki, największym powodzeniem cieszą się zupy tajskie z owocami morza. Krewetki podsmażamy z wybranymi dodatkami (np. azjatyckie grzyby i warzywa) oraz mieszanką przypraw lub tajską pastą. Następnie dolewamy bulion oraz mleko kokosowe. Całość doprawiamy sokiem z limonki oraz sosem rybnym. Podajemy z kolendrą i dymką. Wiele ciekawych zup rybnych oferuje też kuchnia chińska (zobacz np. zupa rybna na ostro z ryżem). Ważnym dodatkiem jest tu często makaron sojowy, pszenny lub ryżowy, a także ryż.

Przygotowując zupy azjatyckie, warto sięgnąć po glony nori, wodorosty kombu bądź wakame. To baza np. japońskiego bulionu dashi, z którego powstaje wiele pysznych potraw.

Zupa azjatycka jest prosta do przygotowania, a naprawdę efektowna. Wystarczy zadbać o oryginalne składniki oraz azjatyckie dodatki np. kolendrę, sos rybny czy sojowy, orzechy nerkowca.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *