Przejdź do treści

Zupa krem z dyni po indyjsku

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Zupa krem z dyni po indyjsku
Zupa krem z dyni po indyjsku to lekko pikantna zupa o wspaniałym aromacie indyjskich przypraw. Jest prosta w przygotowaniu i z pewnością zadowoli każde podniebienie.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 700 g dyni obranej i pocietej w kostkę
  • 1 litr bulionu drobiowego lub wywaru warzywnego
  • 2 szt. marchewki
  • 1 szt. pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 szt. ziemniaka
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
  • 1 cm. świeżego imbiru posiekanego
  • szczypta soli do smaku
  • szczypta kurkumy do smaku
  • szczypta pieprzu do smaku
  • 1 łyżka indyjskiej pasty curry lub
  • 1/2 łyżki curry madras
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany 30% w wersji wegańskiej użyć śmietany wegańskiej
  • garść pestek dyni uprażonych na suchej patelni
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 700 g dyni obranej i pocietej w kostkę
  • 1 litr bulionu drobiowego lub wywaru warzywnego
  • 2 szt. marchewki
  • 1 szt. pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 szt. ziemniaka
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
  • 1 cm. świeżego imbiru posiekanego
  • szczypta soli do smaku
  • szczypta kurkumy do smaku
  • szczypta pieprzu do smaku
  • 1 łyżka indyjskiej pasty curry lub
  • 1/2 łyżki curry madras
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany 30% w wersji wegańskiej użyć śmietany wegańskiej
  • garść pestek dyni uprażonych na suchej patelni
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Doprowadzić bulion do wrzenia, dodać marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaka.
  2. Gdy warzywa zmiękną (po 15-20 minutach) dodać dynię, czosnek i imbir.
  3. Doprawić zupę do smaku solą, wsypać kurkumę i pieprz, dodać pastę curry i koncentrat pomidorowy.
  4. Po 5 minutach gotowania zmiksować wszystko, wymieszać ze śmietanką i podawać. Zupę udekorować kilkoma kleksami śmietanki i uprażonymi pestkami dyni.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *