Przejdź do treści

Zupa rybna na ostro z ryżem

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Zupa rybna na ostro z ryżem
Zupa rybna na ostro z ryżem to bardzo smaczna i pożywna zupa rybna z kawałkami ryby i ryżem jaśminowym. Do jej przygotowania można użyć każdego rodzaju ryby, należy jednak pamiętać aby pokroić ją w cienkie paski.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Zupy
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Do posypania:
  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego rozgniecionego w moźdżierzu
  • 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
Rodzaj dania Zupy
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Do posypania:
  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego rozgniecionego w moźdżierzu
  • 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Pokroić filet rybny na cienkie paski i odstawić.
    Zupa rybna na ostro z ryżem
  2. Przygotować wywar rybno-warzywny. Kręgosłupy rybne dokładnie wypłukać, z łbów wyciąć czerwone części skrzeli. Warzywa pokroić na kawałki. Do dużego garnka włożyć części rybne, warzywa, imbir i papryczkę chili. Zalać zimną wodą, na wysokość ok. 4cm powyżej składników i gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Ewentualnie użyć bulionu rybnego w proszku.
    Zupa rybna na ostro z ryżem
  3. Przecedzić wywar przez gęste sitko, dopełnić wygotowaną wodę, dodać sos sojowy i sos rybny.
  4. Do wywaru dodać podgotowany lekko ryż i gotować 5 minut.
  5. Dołożyć kawałki ryby i dusić na małym ogniu przez następne 5 minut.
  6. Zagęścić zupę mąką kukurydzianą. Dolać sok z cytryny i doprawić do smaku solą.
  7. Rozlać do miseczek posypać rozgniecionym pieprzem syczuańskim i posiekaną dymką.
    Zupa rybna na ostro z ryżem
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *