Przejdź do treści

Zupa indyjska: niezawodny sposób na aromatyczne orientalne danie

  • przez

Zupa indyjskaZupa indyjska to doskonały pomysł na pyszne, orientalne danie. Co więcej, z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet kucharz amator. Jest to zatem dobre rozwiązanie, jeśli dopiero rozpoczynamy swoją przygodę z egzotyczną kuchnią.

Zupy indyjskie zazwyczaj są gęste i sycące. Ich cechą charakterystyczną jest duża ilość specyficznych przypraw, które świetnie “podkręcają” smak i aromat.

Zobacz, jak przygotować wyśmienitą indyjską zupę – składniki znajdziesz na Kuchnieorientu.pl, w dziale “kuchnia indyjska“. 

Zupa indyjska – zdrowe kremy warzywne

Zupa indyjska to najlepszy dowód na to, że kuchnia Indii to nie tylko takie dania jak kurczak tandoori czy słynne samosy. Znajdziemy w niej również wiele pysznych dań wegetariańskich – zdrowych i bazujących na warzywach.

Najczęściej możemy spotkać się z zupami – kremami, powstającymi z takich warzyw jak dynia (zobacz zupa krem z dyni po indyjsku), cukinia, ziemniaki, bataty czy marchew (np. zupa krem marchewkowy z mlekiem kokosowym). Aby przygotować warzywny krem, podsmażamy pokrojone na kawałki warzywa z dużą ilością przypraw (np. cynamon mielony, kolendra, czosnek, imbir, kurkuma, garam masala itp.). Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości, a po wystygnięciu blendujemy.

Na koniec dodajemy mleko kokosowe lub śmietanę, świeże zioła. Do zup kremów podać można chlebek indyjski chapati czy naan.

Zupy z mięsem lub owocami morza

Zupa indyjska może również bazować na mięsie lub rybach i owocach morza. Najczęściej jednak mięso czy np. kalmary stanowią jedynie dodatek do warzywnego kremu.

Możemy przygotować indyjską zupę z kurczakiem, podsmażając pokrojoną na kawałki pierś kurczaka z przyprawami, a następnie dorzucając do niej wybrane warzywa. Całość zalewamy bulionem i gotujemy, pod koniec dolewając nieco mleka kokosowego. Można również do podsmażonego kurczaka z warzywami dodać pomidory z puszki, a dopiero potem dolać bulion.

Zupy z warzyw strączkowych

Warzywa strączkowe – fasola, ciecierzyca, soczewica, soja czy groch – odgrywają bardzo dużą rolę w kuchni indyjskiej. Świadczyć może o tym również fakt, że jedną z najbardziej znanych indyjskich zup jest dahl, czyli zupa z soczewicy.

Dahl przygotowujemy zwykle z czerwonej soczewicy, którą łączmy z dużą ilością przypraw. Oprócz tego w tej słynnej zupie znajdziemy również pomidory i sporą ilość mleka kokosowego.

Zupa indyjska posmakuje zarówno zwolennikom treściwych, pikantnych dań, jak i wielbicielom delikatnych wegetariańskich kremów. Wypróbuj swoją ulubioną wersję!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *