Przejdź do treści

Zupa krem marchewkowy z mlekiem kokosowym

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Zupa krem marchewkowy z mlekiem kokosowym
Zupa krem marchewkowy z mlekiem kokosowym to wegetariańska, pożywna a zarazem lekka zupa o wspaniałym orientalnym aromacie i smaku. Jest gładka i kremowa dzięki zawartości mleka kokosowego. Można podać ją samą lub w towarzystwie ryżu jaśminowego albo maleńkich grzanek.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Dodatek:
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Warzywa i imbir obieramy, trawę cytrynową myjemy, wszystko drobno kroimy.
    Zupa krem marchewkowy z mlekiem kokosowym
  2. W woku rozgrzewamy olej, podsmażamy warzywa, trawę i imbir. Dodajemy 3 szklanki wody i gotujemy na niewielkim ogniu 15 minut.
    Zupa krem marchewkowy z mlekiem kokosowym
  3. Na małej, suchej patelni przypiekamy ziarna kolendry i kmin rzymski aby wydobyć z przypraw ich wspaniały aromat. Następnie miażdżymy je w moździerzu i wsypujemy do woka.
  4. Dodajemy startą gałkę muszkatołową, sok z limonki, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze minutę.
  5. Zawartość woka przelewamy do wysokiego garnka i miksujemy, stopniowo dodając mleko kokosowe.
  6. Podgrzewamy, przelewamy do miseczek i posypujemy kolendrą. Zupę można zaserwować solo lub z ryżem jaśminowym podanym w osobnym naczyniu.
    Zupa krem marchewkowy z mlekiem kokosowym
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *