Przejdź do treści

Bulion rybny dashi z filetami z dorsza

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Bulion rybny dashi z filetami z dorsza
Bulion rybny dashi z filetami z dorsza to klasyczny, lekko doprawiony, japoński bulion. Do przygotowania tej potrawy stosujemy tylko ryby o zwartym mięsie aby bulion pozostał jak najbardziej klarowny.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Zupy
Czas przygotowania 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 150 g filetu z dorsza bez skóry
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki bulionu rybnego dashi
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka sake lub białego wina wytrawnego
  • garść szczypiorku pociętego
Dodatek:
Rodzaj dania Zupy
Czas przygotowania 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 150 g filetu z dorsza bez skóry
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki bulionu rybnego dashi
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka sake lub białego wina wytrawnego
  • garść szczypiorku pociętego
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Rybę pokroić na kawałki 2x2 cm.
  2. Zagotować w garnku wodę, dodać 2 łyżki bulionu dashi, jedną łyżkę sosu sojowego i sake.
  3. Włożyć pokrojoną rybę, ponownie doprowadzić do wrzenia, po czym natychmiast zdjąć z ognia.
  4. Pozostawić rybę pod przykryciem w gorącym bulionie przez 3 minuty.
  5. Delikatnie rozlać do miseczek, posypać szczypiorkiem i podawać. Jako dodatek można podać ugotowany japoński ryż.
    Bulion rybny dashi z filetami z dorsza
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *