Przejdź do treści

Smażony pstrąg z tajskim sosem curry

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Smażony pstrąg z tajskim sosem curry
Smażony pstrąg z tajskim sosem curry to danie o doskonale zrównoważonych smakach. Ostrości dodaje świeży imbir i czerwone curry a jogurt lekko łagodzi pikantność. Aromat garam masala, trawy cytrynowej i kolendry harmonizuje całość.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Kuchnia Kuchnia tajska
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 szt. pstrąga średniej wielkości, wypatroszone i oczyszczone
  • trochę soli do obsypania ryby
  • 2 łyżki świeżego imbiru posiekanego lub startego na tarce
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • kilka gałązek świeżej kolendry
Sos
Dodatek:
  • listki świeżej rukoli
Rodzaj dania Dania główne
Kuchnia Kuchnia tajska
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 szt. pstrąga średniej wielkości, wypatroszone i oczyszczone
  • trochę soli do obsypania ryby
  • 2 łyżki świeżego imbiru posiekanego lub startego na tarce
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • kilka gałązek świeżej kolendry
Sos
Dodatek:
  • listki świeżej rukoli
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Oczyszczone ryby nasolić.
    Smażony pstrąg z tajskim sosem curry
  2. Następnie wypełnić ich środki połową rozdrobnionego imbiru oraz listkami kolendry. Pozostawić w chłodzie na co najmniej godzinę.
    Smażony pstrąg z tajskim sosem curry
  3. Wlać olej do woka i rozgrzać.
  4. Wrzucić pozostały imbir i położyć ryby. Smażyć przez 4 minuty z każdej strony.
    Smażony pstrąg z tajskim sosem curry
  5. W międzyczasie przygotować sos dokładnie mieszając jego składniki.
  6. Podawać rybę polaną sosem z dodatkiem świeżej rukoli.
    Smażony pstrąg z tajskim sosem curry
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *