Przejdź do treści

Wieprzowina Mu Shu

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Wieprzowina Mu Shu
Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen
Tradycyjna chińska potrawa, bardzo popularna także w Ameryce (jedno z podstawowych amerykańskich / chiński dań). Jest to połączenie wieprzowiny, jajek i dużej ilości warzyw w sosie. Serwuje się ja z plackami mandaryńskimi i sosem hoisin. Przygotowanie tego dania, a szczególnie placków mandaryńskich, jest dosyć pracochłonne, ale warto trochę popracować żeby zjeść ta oryginalną i bardzo smaczną potrawę.
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 1 godzina
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 300 g polędwiczki wieprzowej
  • 5 szt. grzybów shitake dużych
  • 6 szt. grzybów mun
  • 5 ząbków czosnku wyciśnięte
  • 1,5 cm świeżego imbiru posiekanego
  • 1 szt. pora średniego, pociętego w plasterki 0,5cm
  • 2/3 główki kapusty pekińskiej (ok. 400g), posiekanej
  • 2 szt. jajek roztrzepanych
Marynata:
Sos:
Dodatki:
Czas przygotowania 1 godzina
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 300 g polędwiczki wieprzowej
  • 5 szt. grzybów shitake dużych
  • 6 szt. grzybów mun
  • 5 ząbków czosnku wyciśnięte
  • 1,5 cm świeżego imbiru posiekanego
  • 1 szt. pora średniego, pociętego w plasterki 0,5cm
  • 2/3 główki kapusty pekińskiej (ok. 400g), posiekanej
  • 2 szt. jajek roztrzepanych
Marynata:
Sos:
Dodatki:
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Polędwiczkę tniemy na plastry grubości 5mm, następnie każdy plaster tniemy w cienki paski grubości 1-2mm. Mieszamy z marynatą, odstawiamy na min. 30 min.
  2. Grzyby shitake i mun wkładamy do garnka z zimną wodą (garnek musi być spory min. 1 litr, bo grzyby bardzo zwiększą objętość) i odstawiamy na 20 min. Następnie wstawiamy na gaz, zagotowujemy, zmniejszamy gaz i gotujemy 5 min. Wyjmujemy z wody sitkiem, osączmy, następnie tniemy na cienkie paski. UWAGA. Woda po grzybach świetnie nadaje się na zupę grzybową.
  3. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy mięso, smażymy mieszając aż zmieni kolor. Przekładamy na talerz.
  4. Czyścimy wok, ponownie rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy jajka, mieszając smażymy na sucha jajecznicę. Przekładamy na talerz.
  5. Ponownie czyścimy wok, rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy grzyby shitake i mun, czosnek, i imbir, smażymy mieszając 30 sek.
  6. Dodajemy pora i kapustę, smażymy mieszając aż kapusta zmniejszy objętość.
  7. Dodajemy mięso, jajka i sos. Zmniejszamy ogień i smażymy od czasu do czasu mieszając aż sos zgęstnieje.
  8. Podajemy z plackami mandaryńskimi i sosem hoisin.
  9. Każdy z jedzących bierze placek mandaryński, kładzi na talerzyku, smaruje go sosem hoisin (można tez poeksperymentować z innymi sosami np. sosem chili słodkim, gochujangiem, sosem chili słodko-kwaśnym, sosem z czarnej fasoli itp.)
  10. Następnie kładzie na placek porcję wieprzowiny Mu Shu...
  11. ... i zwija placek w rulon. Przy jedzeniu przyda się wilgotna chusteczka do wycierania rąk.
  12. Nam bardzo smakowało, a małej Ali najbardziej suche placki mandaryńskie:)
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *