Przejdź do treści

Wieprzowina z warzywami na ostro

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Wieprzowina z warzywami na ostro
Ocena ze starego portalu: 4,57 / 30 ocen
Ta ostro przyprawiona wieprzowina będzie najlepiej smakować z gotowanym ryżem jaśminowym lub chińskim makaronem mie.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 250 g szynki wieprzowej lub łopatki
  • 3 szt. cebuli dymki pociętej w 3 cm kawałki (część biała w talarki)
  • 1/2 szt. papryki czerwonej pociętej w paski
  • 1/2 szt. papryki zielonej pociętej w paski
  • 5 szt. grzybów mun pociętych w paski
  • 2 ząbki czosnku posiekanego lub wyciśniętego
  • 1 cm świeżego imbiru posiekanego
  • 4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
Sos:
Dodatki:
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 250 g szynki wieprzowej lub łopatki
  • 3 szt. cebuli dymki pociętej w 3 cm kawałki (część biała w talarki)
  • 1/2 szt. papryki czerwonej pociętej w paski
  • 1/2 szt. papryki zielonej pociętej w paski
  • 5 szt. grzybów mun pociętych w paski
  • 2 ząbki czosnku posiekanego lub wyciśniętego
  • 1 cm świeżego imbiru posiekanego
  • 4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
Sos:
Dodatki:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Przygotować składniki dania. Wymieszać składniki sosu.
  2. Mięso pokroić w paski 1x1x4 cm. Wymieszać z marynatą. Odstawić na 30 min
  3. Na 2 łyżkach oleju smażyć mieszając paprykę 1 min. Przełożyć na talerz.
  4. Rozgrzać ponownie 1 łyżkę oleju, smażyć mieszając pozostałe warzywa przez 30 sek. Przełożyć na talerz.
  5. Jeszcze raz rozgrzać 2 łyżki oleju, smażyć mięso mieszając, aż zmieni kolor (ok. 1 1/2 - 2 min).
  6. Dodać usmażone wcześniej warzywa, wymieszać. Wlać sos, wymieszać i gotować jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje. Potrawa gotowa.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *