Przejdź do treści

Kurczak w sezamie

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kurczak w sezamie
Ocena ze starego portalu: 4,88 / 24 oceny
Jedno z moich ulubionych dań. Chrupiące kawałeczki kurczaka w panierce polane gęstym słodko-słonym sosem i posypane prażonym sezamem. Zdecydowanie polecam! Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
Głosów: 3
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Sos:
Do posypania:
Dodatek:
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Sos:
Do posypania:
Dodatek:
Głosów: 3
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Kurczaka pokroić w 1 1/2 cm kostkę.
    Kurczak z chili
  2. Mięso wymieszać z marynatą, odstawić na 20 min.
  3. Wymieszać składniki sosu, oprócz dymki. Przelać do małego garnka, zagotować. Następnie utrzymywać w cieple na bardzo małym ogniu na czas smażenia kurczaka.
  4. Mocno rozgrzać olej w woku. Smażyć porcjami kurczaka na złoto-brązowy kolor.
  5. Wyjąć osączyć dokładnie z tłuszczu. Tuż przed końcem smażenia zagotować jeszcze raz sos i dodać dymkę.
  6. Nakładać porcje kurczaka na talerze, polać sosem i posypać uprażonym sezamem. Serwować z ryżem lub makaronem.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *