Przejdź do treści

Smażone jajka pani Jang / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Smażone jajka pani Jang
Ocena ze starego portalu: 4,67 / 3 oceny
Smażone na głębokim oleju chińskie danie z jaj. Może być podane na śniadanie, jako szybkie danie z ryżem lub składnik kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
Dodatek:
Czas przygotowania 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
Dodatek:
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzać olej w woku do momentu, w którym na powierzchni pojawiają się bąbelki.
  2. Wbić jajka do miseczki i wlać do gorącego oleju. Po dwóch minutach zmniejszyć płomień. Białko powinno być ścięte, z chrupiąca skórką, a żółtko powinno pozostać płynne.
  3. Delikatnie wsunąć pod jajka łopatkę, wyjąć je z woka.
  4. Odlać olej z woka zostawiając 2 łyżki oleju, włożyć jajka z powrotem. Wstawić na ogień na kolejne 1-2 minuty, aby skórka bardziej się wysmażyła. Delikatnie wyjąć jajka z woka i odsączyć z nadmiaru oleju.
  5. Ułożyć na talerzu, skropić sosem sojowym i posypać pieprzem, dymką i chili. Można podawać z gotowanym ryżem.
Udostępnij ten przepis