Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Oryginalne, słynne danie chińskie z prowincji Sichuan, o wyrazistym ostrym smaku, bardzo popularne w restauracjach chińskich w USA. Potrawa jest przeznaczona dla wielbicieli ostrej kuchni syczuańskiej, ale nie tylko – ostrość można bowiem „wyregulować”.
        Oryginalne, słynne danie chińskie z prowincji Sichuan, o wyrazistym ostrym smaku, bardzo popularne w restauracjach chińskich w USA. Potrawa jest przeznaczona dla wielbicieli ostrej kuchni syczuańskiej, ale nie tylko – ostrość można bowiem „wyregulować”.
| Prep Time | 30 minut | 
| Servings | 
             
         osoby     
                 | 
                    
        
    Ingredients
    
                - 1 opakowanie tofu zwartego
 - 2 łyżki oleju
 - 3 łyżki oleju chili
 - 3 ząbki czosnku zmiażdżone i posiekane
 - 200 g mielonej wieprzowiny
 - 3 łyżki ostrego sosu syczuańskiego lub pasty chili Gochujang
 - 2 łyżki chili mielonego
 - 1 łyżka sosu z czarnej fasoli
 - 2 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
 - 1 łyżka sosu sojowego jasnego
 - 1 łyżka cukru białego
 - 1/2 szklanki wody
 - 1 łyżka papryczek chili posiekanych
 - 1 łyżka pieprzu syczuańskiego prażonego i zmielonego
 - szczypta soli do smaku
 
        Dodatek:    
                - kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
 
            
 
 
        
    Ingredients
     
                
 
        Dodatek:     
                
  | 
                                
             | 
                    
        
    Instructions
    
                - Tofu pokroić w małą kostkę, odcedzić i odstawić.
 - Rozgrzać wok i wlać olej z olejem chili. Następnie na ostrym ogniu smażymy posiekany czosnek, dodajemy mieloną wieprzowinę i ostrą pastę – smażymy mieszając. Dodajemy pozostałe składniki tj. chili mielone, sos z czarnej fasoli, sos sojowy, cukier i dalej smażymy mieszając.
 - Wrzucamy tofu, wlewamy wodę i ostrożnie mieszamy tofu z sosem. Przykrywamy wok i dusimy ok. 5 min na zmniejszonym ogniu, do momentu aż sos zgęstnieje (ewentualnie możemy dodać wodę z rozrobioną łyżeczką mąki ziemniaczanej).
 - Dodajemy posiekane ostre papryczki chili, pieprz syczuański, posiekane dymki i szczypior – mieszamy. Gotowe.
 - Serwujemy gorące z ryżem, ale danie jest doskonałe również bez ryżu – solo. Smacznego!
 
        
    Share this Recipe
    
                