Pierś kurczaka w sojowo-musztardowej glazurze Karashi joyu to pełne japońskie danie składające się z glazurowanego mięsa, makaronu udon i sałatki. Karashi joyu to japońska sojowo-musztardową glazura, która stosuję się do tłustych ryb, mięs i potraw z grilla. W Japonii do jej przygotowania używa się ostrej japońskiej musztardy w proszku, którą rozrabia się z wodą, możemy zastąpić ją ogólnie dostępną ostrą musztardą. Glazurę Karashi joyu można przygotować w większej ilości i trzymać ją w lodówce do dwóch tygodni.    
        | Prep Time | 30 minut | 
| Passive Time | 30 minut | 
| Servings | 
             
         osoby     
                 | 
                    
        
    Ingredients
    
                - 1 szt. piersi kurczaka pokrojona w niewielką kostkę
 - 1 kawałek korzenia lotosu suszonego wymoczonego w wodzie przez minimum 3 godziny
 - 2 łyżki świeżego imbiru startego na tarce
 - 1 łyżeczka mąka kukurydziana
 - kilka liści kapusty pekińskiej pokrojonej w 1 cm paski
 - 1 porcja makaronu Udon
 
        Glazura Karashi joyu:    
                - 3 łyżki sosu sojowego japońskiego
 - 1 łyżeczka mirinu
 - 3 łyżki bulionu drobiowego wykonany wg. przepisu lub z proszku
 - 1 łyżka musztardy ostrej
 
         Dressing do kapusty:    
                - 1/2 łyżeczki oleju sezamowego chili
 - 1 łyżeczka octu ryżowego
 - 1 łyżka sosu sojowego japońskiego
 
        Do przybrania:    
                - 1 łyżka sezamu białego uprażonego na suchej patelni
 - 1/2 płata wodorostów nori pociętego w cienkie paseczki
 
            
 
 
 
        
    Ingredients
     
                
 
        Glazura Karashi joyu:     
                
 
         Dressing do kapusty:     
                
 
        Do przybrania:     
                
  | 
                                
        
    Instructions
    
                - Pokroić wymoczony korzeń lotosu w cienkie plasterki.
 - Przygotować dressing łącząc jego składniki i zalać nim pokrojoną kapustę. Delikatnie wymieszać.
 - W woku na średnim ogniu rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Wrzucić imbir, korzeń lotosu i podsmażać mieszając przez 3 minuty.
 - Zwiększyć płomień palnika, dodać wyjęte z glazury mięso i mieszając smażyć przez 5 minut.
 - Do miseczki z glazurą dodać 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej, wymieszać dokładnie i wlać do woka do woka. Zmniejszyć płomień i dusić mięso jeszcze przez 2-3 minuty.
 - Przygotować makaron Udon wg. przepisu na opakowaniu.
 
        
    Share this Recipe
    
                
        