Przejdź do treści

Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej Buta Teriyaki

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej Buta Teriyaki
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej Buta Teriyaki to łatwe do przygotowania i bardzo smaczne japońskie szaszłyki z polędwiczki wieprzowej marynowanej w sosie teriyaki. Mogą być przygotowane na grillu a także w domowym piekarniku. Można je serwować jako przekąskę solo z sosem, a także jako pełny pożywny posiłek z z dodatkiem ryżu japońskiego i kimchi.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
  • 400 g polędwiczki wieprzowej
Marynata Teriyaki:
Sos do podania:
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
  • 400 g polędwiczki wieprzowej
Marynata Teriyaki:
Sos do podania:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Polędwiczkę kroimy na cienkie, długie paski 1,5 x 12 cm.
    Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej Buta Teriyak
  2. Składniki marynaty mieszamy, zalewamy pokrojoną polędwicę i marynujemy przez godzinę.
  3. Patyczki bambusowe moczymy w zimnej wodzie przez godzinę aby nie przypalały się w czasie pieczenia.
  4. Nadziewamy mięso na patyczki w tzw. harmonijkę (po 2 kawałki na jeden patyczek). Marynatę zachowujemy do smarowania szaszłyków w czasie pieczenia.
    Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej Buta Teriyak
  5. Pieczemy na grillu lub ruszcie przez 4 minuty z każdej strony.
    Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej Buta Teriyak
  6. Podajemy od razu po przygotowaniu z dodatkiem sosu, opcjonalnie z gotowanym ryżem japońskim i kimchi.
    Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej Buta Teriyak
Udostępnij ten przepis