Koreańska grzanka ze stekiem to pyszna i elegancka przekąska, którą można zaserwować na lunch, kolacje, śniadanie lub jako przystawkę. Grzanki (i chleb generalnie) nie są bardzo popularne w Korei (choć obecnie na śniadanie Koreańczycy chętnie jedzą tosty z dżemem), dlatego to danie należy traktować jako przepis fusion. Europejskie danie doprawione na sposób koreański. Aby uzyskać najlepsze efekty smakowe marynowanie mięsa powinno trwać kilka godzin, najlepiej całą noc.    
        | Prep Time | 20 minut | 
| Passive Time | 8 godzin | 
| Servings | 
         osoby     | 
        
    Ingredients
    
                - 200 g wołowiny na stek (polędwica, rostbef lub antrykot)
        Marynata:    
                - 2 łyżki koreańskiej papryki chili gochugaru
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 szt. cebuli pokrojonej w plastry
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte
        Grzanka:    
                - 2 kromki chleba na zakwasie
- 1 łyżka masła
        Sos do podania:    
                - 1 łyżka koreańskiej pasty chili Gochujang
- 1 łyżka majonezu
        Dodatki:    
                - prażona cebula
- świeże zioła (kolendra, bazylia, liście sałaty)
| 
 
 
 
        
    Ingredients
     
 
        Marynata:     
 
        Grzanka:     
 
        Sos do podania:     
 
        Dodatki:     
 | 
        
    Instructions
    
                - Steak mieszamy z marynatą i zostawiamy na min. 2 godz, a najlepiej na całą noc. Mięso wyjmujemy z marynaty i smażymy po 2-3 min z każdej strony w zależności od grubości steku i preferowanego stopnia wysmażenia. Chleb podsmażamy na maśle.
        
    Share this Recipe
    
                
 
        