Bulgogi koreańska grillowana wołowina
Bulgogi koreańska grillowana wołowina (zwana także Pulgogi) to jedno z najsłynniejszych koreańskich dań. Cieniutko pocięta wołowina marynowana w słono-słodkiej marynacie, następnie bardzo krótko grillowana. Magda przygotowała to danie z dodatkiem ostrej papryki jednak zazwyczaj przygotowuje się je łagodne dlatego dodatek gochugaru jest opcjonalny.
Pulgogi podobnie jak steki grilluje się bardzo krótko dlatego do jej użycia stosuje się tylko i wyłącznie najwyższej jakości wołowinę stekową. Najczęściej stosowana jest polędwica wołowa. Równie dobrze sprawdzi się antrykot i rostbef, wymagają one jednak trochę wysiłku przy wycinaniu błon i tłuszczu. Bulgogi jak większość koreańskich dań najlepiej smakuje z kimchi i ryżem kleistym.
- 400 g wołowiny (najlepszej jakości (polędwica, antrykot lub rostbef))
Marynata:
- 4 ząbki czosnku (wyciśnięte lub posiekane)
- 4 łyżki sosu sojowego koreańskiego (lub japońskiego)
- 1 łyżka koreańskiej papryki chili gochugaru ((opcjonalnie))
- 1 łyżeczka imbiru (startego na tarce lub posiekanego)
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki cukru palmowego (lub 2 łyżki cukru)
Do posypania:
- 1 łyżka cebuli dymki (sam szczypior, posikeany)
- 1 łyżka sezamu białego (uprażonego na patelni)
Dodatki:
- 1 szklanka ryżu japońskiego (ugotowanego wg. przepisu)
- 2 porcje kimchi z kapusty (zob. przepis na kimchi)
- Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce. Z wołowiny wycinamy tłuszcz i żyły (jeżeli występują) i kroimy w cienkie plastry. Mięso zalewamy marynatą i marynujemy min 30 min, najlepiej zostawiamy na noc.
- Patelnię grillową rozgrzewamy i grillujemy któtko mięso (3-4 minuty). Podajemy posypane z posiekaną dymką i sezamem z dodatkiem ryżu kleistego i kimchi.
Bulgogi to fantastyczne danie na lelektryczną patelnię grillową stawianą pośrodku stolu (tylko musi być dużej mocy). Każdy dostaje swoje szczypce i sam naklada i grilluje we własnym tempie, na bieżąco.
Jescze lepszy hard core jest z gazową, stolową kuchenką turystyczną i plytą grillową lub specjalną patelnią. Oryginalne koreańskie stoły mają nawet dziurę pośrodku blatu, gdzie można grill węglowy wstawić (ale to już raczej do dań z rusztu, bo bulgogi się smaży, a nie piecze)