Poke bowl z łososiem to kolorowe i pełne smaku danie inspirowane kuchnią hawajską, które łączy świeże składniki w jednej misce. Nazwa „poke” oznacza „pokrojone na kawałki”. Głównym składnikiem tej potrawy jest od początku ryba, jednak z czasem danie ewoluowało i zostało wzbogacone o ryż, warzywa, owoce i różne sosy
Dzięki swojej prostocie i świeżym składnikom szybko zdobyło popularność poza Hawajami, najpierw w Stanach Zjednoczonych, a później na całym świecie. Jest to bardzo zdrowe i pożywne danie bogate w białko, zdrowe tłuszcze omega oraz witaminy i minerały
Prep Time | 20 minut |
Cook Time | 4 minuty |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 800 g świeżego łososia bez skóry
- 200 g ryżu basmati L
- 2 szt awokado
- 2 szt dojrzałego mango
- 1 ogórek zielony
- 4 łyżki octu z brązowego ryżu
- 50 g imbiru marynowanego do sushi
- majonezu sriracha do polania
- sezamu czarnego do dekoracji
- świeży szczypiorek do posypania
Marynata do łososia
- 1 łyżka sosu Sriracha
- 5 łyżek sos sojowy K
- 2 łyżki sosu Unagi Kabayaki
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
Ingredients
Marynata do łososia
|
Instructions
- Ryz ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po przygotowaniu dodać 4 łyżki brązowego octu i dokładnie wymieszać.
- Łososia, awokado, mango pokroić w kostkę, ogórka w plastry, a szczypiorek drobno posiekać.
- Łososia zamarynować w przygotowanym sosie, smażyć z obu stron na patelni, po około 2 minuty na stronę.
- W misce na środku ułożyć ryż, a po bokach miski pozostałe składniki: awokado, mango, ogórek i marynowany imbir. Całość posypać szczypiorkiem, sezamem i polać ulubionym sosem np: Sriracha Mayo.
Recipe Notes
Można też zrobić Poke Bowl w wersji z surowym łososiem, pamiętajmy jednak o tym, żeby w tej wersji łosoś był najwyższej jakości. Możemy dodatkowo przed przygotowaniem, włożyć go do zamrażarki na 24godziny.
Share this Recipe