Grzyby Enoki to charakterystyczne grzyby o długich nóżkach, które wyróżniają się delikatnym aromatem. Jaskrawo żółty kolor, niewielki rozmiar i ciekawy kształt małych kapeluszy na długich nóżkach znane są w kuchni japońskiej, koreańskiej i chińskiej. Pozyskiwana z naturalnego środowiska płomiennica zimowa rośnie w lasach liściastych w kępkach na pniach drzew. W warunkach hodowlanych jest uprawiana w słoikach w zaciemnionym miejscu. Ma wiele pozytywnych właściwości, a w Japonii uważana jest za produkt prozdrowotny.
Atutem grzybów Enoki jest łatwość w przygotowaniu i uniwersalność. Świetnie pasują do zup, dań hot-pot oraz stir-fry. Ponadto można je jeść surowe, jako przekąskę bądź składnik zdrowej sałatki. Ugotowane są zdecydowanie lepsze dla osób z problemami żołądkowymi, ponieważ stają się lekkostrawne. Zamknięta w puszce płomiennica zimowa, dzięki zalewie z wody, soli i kwasu octowego znacząco przedłuża swoją żywotność.
Produkt importowany jest z Tajwanu.