Kiszona kapusta (mustard greens). Używana do przygotowywania kwaśnych chińskich zup i innych dań.
Jest szybką alternatywą do przygotowania domowego kimchi: wystarczy ją drobno pokroić (jest wystarczająco słona, więc nie trzeba już jej solić), a następnie połączyć z pastą z papryki gochugaru, czosnkiem, imbirem i sosem rybnym. Dobrze wszystko wymieszać i przełożyć do słoika, zostawiając w temperaturze pokojowej na 2 dni, potem przechowywać w lodówce.
Składniki: kapusta (mustard green) 85,71%, woda 12,31%, cukier, regulatory kwasowości (E260, E330), sól, wzmacniacz smaku (E621) konserwant (E223), barwniki (E102, E110). Produkcja: Tajlandia.
🍜 Zastosowanie w kuchni azjatyckiej
- 🇨🇳 Chiny: Wykorzystywana w daniach typu xian cai – jako dodatek do ryżu, makaronu, zup i dań smażonych. Popularna w kuchni syczuańskiej i hunanskiej.
- 🇹🇼 Tajwan: Podawana jako przystawka lub składnik zupy z wieprzowiną i tofu (suancai baicai).
- 🇻🇳 Wietnam: Dodawana do zup pho i dań z ryżem – dla przełamania tłustych smaków.
- 🇰🇷 Korea: Występuje jako alternatywa dla kimchi – zwłaszcza w wersjach regionalnych z gorczycą zamiast kapusty pekińskiej.
- 🇹🇭 Tajlandia: Używana w stir-fry z jajkiem, czosnkiem i chili – jako szybki street food.






