Pasta wykonana z kwaśnych owoców tamaryndowca służąca do przygotowania dań kuchni tajskiej, filipińskiej i innych kuchni południowo-azjatyckich. Bardzo dobry zamiennik świeżego tamaryndu. Pastę tą możemy użyć zawsze wtedy kiedy chcemy dodać daniu kwaśnego smaku.
Składniki: tamarynd (80%), woda (10%), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja konserwująca (E211).
Produkcja: Tajlandia.
Wartości odżywcze w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 451kJ/106kcal,
Tłuszcz <0,5g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone <0,1g,
Węglowodany 25g,
w tym cukry 11g,
Białko <0,5g,
Sól 0,15g,
Masa netto: 227g
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu produkt przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 4 tygodni.