Patelnia wok RĘCZNIE KUTY ze stali węglowej z płaskim dnem 12cali, płaskie dno zapewnia stabilniejsze smażenie na gazie domowym. Wok z powodu niewielkiej powierzchni płaskiej (mała powierzchnia grzania) nie jest polecany na kuchenki elektryczne i indukcyjne. Średnica: 31cm, głębokość: 8,5cm, waga 950g, grubość ścianki: 1mm, średnica dna 10cm. Drewniana rączka umożliwia łatwe posługiwanie się wokiem podczas smażenia. Przed rozpoczęciem użytkowania wymaga wypalania (instrukcja wypalania i konserwacji w z załączeniu). Przy zakupie woka zajrzyj także do działu Akcesoria do woków. Produkcja: Chiny.
Tradycyjny, ręcznie kuty wok ze stali węglowej jest najdoskonalszą znaną patelnią przeznaczoną do chińskiego gotowania. Uderzana wielokrotnie młotem stal, zagęszcza się i doskonale przewodzi ciepło, dzięki czemu wok nagrzewa się szybko i jednolicie. Dzięki zastosowaniu stali węglowej, podczas smażenia wok pokrywa się naturalną węglową powłoką, zapewniającą zdrowe gotowanie bez przywierania potraw. Kucie nadaje także ściankom woka lekkiej chropowatości, dzięki czemu tworząca się patyna węglowa ma dużo mniejszą tendencję do odpadania. Smażenie w tym woku doda waszym daniom prawdziwego “wok hee” – oddechu woka. Jedzenie dań z woka węglowego jest jedną z metod terapii stosowaną w tradycyjne medycynie chińskiej (szczególnie zalecana przy anemii).