Przejdź do treści

Japońska przekąska bento z cebuli i mięsa indyka

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Japońska przekąska bento z cebuli i mięsa indyka
Japońska przekąska bento z cebuli i mięsa indyka to klasyczna przekąska bento zabierana często przez Japończyków do pracy lub na piknik, zazwyczaj pakowana do specjalnego pudełka bento. W zestawie bento często znajdują się onigiri czyli japońskie kanapki ryżowe, marynowane warzywa czy tamago (omlet) z marchewką. Dzisiaj jeden z popularnych składników bento - cebula z mięsem indyka.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Masa mięsna:
Pozostałe składniki:
Sos do duszenia:
Do przybrania:
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Masa mięsna:
Pozostałe składniki:
Sos do duszenia:
Do przybrania:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Mięso wymieszać z posiekanym imbirem i czosnkiem. Dodać sake, sos sojowy, cukier i pieprz. Wyrobić na gładką, lśniącą masę.
  2. Zanurzyć ręce w zimnej wodzie i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
  3. Spodnią część plastra cebuli obsypać lekko mąką ziemniaczaną i położyć porcję mięsa.
  4. Spłaszczyć jego kształt, dopasowując do wielkości cebuli i przykryć drugim krążkiem. Powtórzyć te czynności z pozostałymi kawałkami mięsa i cebuli.
  5. Na średnim ogniu rozgrzać olej wymieszany z olejem sezamowy, kłaść krążki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
    Japońska przekąska bento z cebuli i mięsa indyka
  6. Podlać wodą, sake, sosem sezamowym i dusić pod przykryciem 10 minut.
  7. Posypać ziarnami sezamu i podawać z innymi przekąskami np. marynowanymi warzywami.
    Japońska przekąska bento z cebuli i mięsa indyka
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *