Przejdź do treści

Krewetki smażone w cieście

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Krewetki smażone w cieście
Ocena ze starego portalu: 4,75 / 8 ocen
Krewetki Black Tiger występują w różnych rozmiarach, rozmiar podaje się numerem np. 6-10 określającym ilość krewetek na 1 funt (0,45 kg). Im liczba mniejsza tym większa krewetka i także cena. Najmniejszy rozmiar tych krewetek czyli 31-40 kosztuje ok 80 zł/kg (te właśnie użyłem) rozmiar największy czyli U-5 (5 krewetek lub mniej na funt) kosztują 120 zł/kg. Niestety krewetki nie są tanie i chyba szybko nic się nie zmieni. Podawać jako przekąskę lub element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 20 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Ciasto:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka sera żółtego drobno startego
  • 3/4 szklanki wody
Dodatek:
Czas przygotowania 20 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Ciasto:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka sera żółtego drobno startego
  • 3/4 szklanki wody
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Krewetki wymieszać z marynatą, odstawić na 30 minut.
  2. Składniki ciasta wymieszać, dodać tyle wody aż utworzy się rzadka masa (ok. 3/4 szklanki).
  3. Każdą krewetkę zanurzyć w cieście i smażyć w gorącym oleju na złoty kolor.
  4. Dobrze osączyć na papierowym ręczniku.
  5. Podawać gorące na półmisku ułożone na liściach sałaty. Świetnie smakują maczane w słodkim sosie chili.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *