Przejdź do treści

Krewetki tygrysie z pomidorem i zielonym groszkiem

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Krewetki tygrysie z pomidorem i zielonym groszkiem
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen
Krewetki tygrysie z pomidorem i zielonym groszkiem to absolutnie rewelacyjna potrawa. Niestety krewetki tygrysie są bardzo drogie (80-120 zł/kg), ale warto chociaż raz spróbować. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 300 g krewetek Black Tiger rozmiar 31-40
  • 1 szt. pomidorów
  • 1 szt. cebuli dymki posiekanej
  • 1 plasterek świeżego imbiru posiekanego
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1 łyżeczką wody
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 szklanka oleju do smażenia i frytowania
Ciasto:
Sos:
Dodatek:
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 300 g krewetek Black Tiger rozmiar 31-40
  • 1 szt. pomidorów
  • 1 szt. cebuli dymki posiekanej
  • 1 plasterek świeżego imbiru posiekanego
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1 łyżeczką wody
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 szklanka oleju do smażenia i frytowania
Ciasto:
Sos:
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pociąć w 1,5 cm kostkę.
    Krewetki tygrysie z pomidorem i zielonym groszkiem
  2. Krewetki obraz ze skorupki (jeżeli są już obrane z pozostawionymi ogonami, ogony też obrać), wymieszać z ciastem, odstawić na 30 min.
    Krewetki tygrysie z pomidorem i zielonym groszkiem
  3. Rozgrzać w woku 3 cm oleju, smażyć krewetki w 2 porcjach. Wkładać pojedynczo, żeby się nie sklejały, smażyć aż się ładnie zarumienią.
    Krewetki tygrysie z pomidorem i zielonym groszkiem
  4. Wyjąć i osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
    Krewetki tygrysie z pomidorem i zielonym groszkiem
  5. W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju, krótko przesmażyć dymkę i imbir. Dodać groszek i pomidora smażyć mieszając 15 sek
    Krewetki tygrysie z pomidorem i zielonym groszkiem
  6. Dodać sos i krewetki, wymieszać, dodać mąkę ziemniaczaną z wodą, zagotować aż sos zgęstnieje. Przełożyć na talerz i skropić olejem sezamowym.
    Krewetki tygrysie z pomidorem i zielonym groszkiem
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *