Kurczak chop suey to chińskie danie bardzo popularne w USA (uważa się nawet, że danie to wymyślili amerykańscy Chińczycy). Chop Suey oznacza w dosłownym tłumaczeniu "Różnorodne kawałki". Przygotowuje się je z różnych mięs, ryb, owoców morza, warzyw i zagęszczonego skrobią sosu. Mięso przygotowuje się zazwyczaj w woku metodą stir-fry, bądź tak jak w naszym przepisie w lekkiej panierce smażone na głębokim tłuszczu (ta wersja jest preferowana w Ameryce). Kurczak chop suey to doskonały przykład harmonii i umiaru. Delikatny kurczak, chrupiąca marchew i seler naciowy, jasno-złoty kolor mięsa i kolorowe warzywa.
UWAGA: jeżeli chcecie zrezygnować ze smażenia na głębokim tłuszczu, należy usunąć z marynaty mąkę oraz białko i usmażyć kurczaka w woku na 2 łyżkach oleju. Reszta przepisu bez zmian.    
        | Prep Time | 30 minut | 
| Passive Time | 10 minut | 
| Servings | 
             
         osoby     
                 | 
                    
        
    Ingredients
    
                - 500 g piersi kurczaka
 - 1 szt. marchewki pokrojonej w słupki
 - 1/2 szklanki pędów bambusa plastrów pociętych w prostokąty, osuszonych
 - 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie talarki
 - 1/2 cm świeżego imbiru posiekanego
 - 1 łyżeczka czosnku posiekanego
 - 1/2 łyzeczki sezamu białego prażonego, do posypania potrawy
 - 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
 
        Marynata do kurczaka:    
                - 2 łyżki wina ryżowego lub białego wytrawnego
 - 1 łyżka mąka kukurydziana
 - 1 szt. białka jajka
 - szczypta soli
 - szczypta pieprzu
 - szczypta przyprawy 5 smaków
 
        Sos:    
                - 1 szklanka bulionu lub wody
 - 2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego białego wina
 - 1 i 1/2 łyżki mąka kukurydziana
 - 4 łyżeczki sosu sojowego jasnego
 
        Dodatek:    
                - 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
 
            
 
 
 
        
    Ingredients
     
                
 
        Marynata do kurczaka:     
                
 
        Sos:     
                
 
        Dodatek:     
                
  | 
                                
        
    Instructions
    
                - W małym rondelku wymieszać składniki na sos. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając do zgęstnienia przez około 5 minut. Odstawić pod przykryciem.
 
        
    Share this Recipe
    
                
        


