Przepis na Kurczak słodko-kwaśny w 5 smakach
Kurczak słodko-kwaśny w 5 smakach to nieco rozszerzona wersja klasycznego chińskiego dania. Wszystkie składniki potrawy smażymy krótko na woku aby zachowały swoją kruchość. Mięso kurczaka smażone jest na głębokim oleju ale możemy je także usmażyć metoda stir-fry na niewielkiej ilości oleju. Słodki smak kontrastuje z kwaśnym a z dodatkiem słonego tworzą harmonijną całość. Bardzo łatwe do wykonania i bardzo smaczne danie.
Czas przygotowania | 20 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 500 g piersi kurczaka pokrojonej w paski
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 1/2 szt. marchewki pokrojonej w zapałke
- 3 cm. świeżego imbiru posiekanego lub startego na tarce
- 1/2 szt. pora biała część, pokrojona w cienkie krążki
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka oleju do głębokiego smażenia
Sos:
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 1 łyżka mąka kukurydziana
- 6 łyżek wody zimnej
Dodatek:
- 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Sos:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Wymieszać składniki sosu.
- Wylać olej z woka pozostawiając 2 łyżki, rozgrzać na dużym ogniu.
- Wrzucić do woka marchew, imbir i pora, dodać miód i smażyć mieszając 30 sekund. Zmniejszyć ogień i wlać przygotowany sos.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz