Przejdź do treści

Łosoś grillowany z kinpirą z selera naciowego

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Łosoś grillowany z kinpirą z selera naciowego
Ocena ze starego portalu: 4,80 / 5 ocen
Łosoś grillowany z kinpirą z selera naciowego to popularne danie codziennej kuchni japońskiej. Tak naprawdę kinpira oznacza rodzaj przygotowania dania poprzez "przesmażenie i duszenie", ale nazwą ta określa się także dania przygotowane w ten sposób. W Japonii najczęściej jest wykonywana z łodyg łopianu i marchwi ale równie dobrze można ja robić z innych warzyw, wodorostów, tofu, glutenu a nawet mięsa. Duszenie odbywa się zazwyczaj w sosie sojowym i mirinie. My proponuję znakomitą kinpirę z selera naciowego, która świetnie podkreśla smak grillowanego łososia.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
  • 250 g filetu z łososia bez skóry
Marynata do łososia:
  • 2 i 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 2 i 1/2 łyżki mirinu
  • 2 i 1/2 łyżki sake lub białego wytrawnego wina
  • 2 łyżeczki soku z limonki lub soku z cytryny
Kinpira:
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
  • 250 g filetu z łososia bez skóry
Marynata do łososia:
  • 2 i 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 2 i 1/2 łyżki mirinu
  • 2 i 1/2 łyżki sake lub białego wytrawnego wina
  • 2 łyżeczki soku z limonki lub soku z cytryny
Kinpira:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Łososia umyć, osuszyć i podzielić wzdłuż na 4 kawałki.
    Łosoś grillowany z kinpirą z selera naciowego
  2. Wymieszać składniki marynaty: sos sojowy, mirin, sake i sok z limonki.
  3. Rybę zalać marynatą, odstawić na godzinę.
    Łosoś grillowany z kinpirą z selera naciowego
  4. Rozgrzać patelnia grillową i krótko opiec na suchej patelni odcedzonego z marynaty łososia (nie dodając tłuszczu).
  5. Przygotować kimpirę: na patelni, na niewielkim ogniu rozgrzać olej sezamowy, dodać pokrojony w cienkie paski seler naciowy.
    Łosoś grillowany z kinpirą z selera naciowego
  6. Po krótkim smażeniu dodać sake i jak alkohol lekko odparuje dodać sos sojowy i mirin. Chwilę jeszcze potrzymać na ogniu, ciągle mieszając i pod koniec dodać przyprawę 7 smaków. Ponieważ przyprawa jest dosyć ostra, trzeba kontrolować jej ilość według gustu.
    Łosoś grillowany z kinpirą z selera naciowego
  7. Łososia i kimpirę podawać na ciepło.
    Łosoś grillowany z kinpirą z selera naciowego
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *