Przejdź do treści

Maki sushi z paluszkami krabowymi i grzybami shitake

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Maki sushi z paluszkami krabowymi i grzybami shitake
Maki sushi z paluszkami krabowymi i grzybami shitake jest smaczne, chrupiące i kolorowe czyli spełniające wszelkie wymogi dobrego sushi.
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Sushi
Czas przygotowania 45 minut
Porcje
osoby
Składniki
Rodzaj dania Sushi
Czas przygotowania 45 minut
Porcje
osoby
Składniki
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Przygotować ryż do sushi według przepisu.
  2. Do rozgrzanego woka wlać olej do smażenia i olej sezamowy. Wrzucić grzyby i na niewielkim ogniu obsmażać je mieszając przez 8 minut. Wyjąć na papier kuchenny i zostawić do ostygnięcia.
  3. Płat nori położyć na macie bambusowej do sushi matową stroną do góry i dłuższym bokiem do siebie.
  4. Wilgotną dłonią nałożyć porcję ryżu i rozprowadzić po nori pozostawiając wolny 2-centymetrowy margines przy dalszym boku.
  5. 3 centymetry od bliższego boku układać nadzienie, rozłożyć listki sałaty, na nich usmażone grzyby, avocado i paluszki krabowe. Posypać lekko sezamem wzdłuż całego nadzienia.
    Maki sushi z paluszkami krabowymi i grzybami shitake
  6. Zaczynając od brzegu z nadzieniem zagiąć matę razem z płatem nori i zwijać równomiernie naciskając na rolkę.
    Maki sushi z paluszkami krabowymi i grzybami shitake
  7. Zwinięty rulonik przełożyć na deskę łączeniem do dołu i pozostawić na kilka minut. Następnie przy pomocy bardzo ostrego, zwilżonego noża pokroić na 8-12 równych kawałków.
    Maki sushi z paluszkami krabowymi i grzybami shitake
  8. W ten sam sposób przygotować pozostałe maki sushi. Podawać z imbirem marynowanym i sosem sojowym.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *