Przejdź do treści

Naleśniki Dorayaki z kremem i truskawkami

  • przez

Dorayaki to japońskie naleśniki składające się z dwóch puszystych, lekko miodowych placków, które otulają bogate nadzienie. Tradycyjnie wypełnione są słodką pastą z czerwonej fasoli adzuki, ale nasza wersja z kremem z kasztanów i kremem kokosowym też smakuje obłędnie 🙂 Kasztanowy krem wnosi nutę orzechowej głębi i aksamitnej słodyczy, a kokosowy krem dodaje egzotycznego aromatu i subtelnej lekkości. Dziś dorayaki są uwielbiane w Japonii i na całym świecie

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Naleśniki Dorayaki z kremem i truskawkami
Dorayaki to tradycyjne japońskie słodycze, które składają się z dwóch puszystych naleśników przełożonych słodką pastą z czerwonej fasoli adzuki. Ich historia sięga XVI wieku, kiedy portugalscy kupcy przywieźli do Japonii biszkoptowe ciasto kasutera, które stało się inspiracją dla dorayaki
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Desery, Przekąski
Prep Time 15 minut
Cook Time 20 minut
Servings
Ingredients
Ciasto naleśnikowe
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 2 op cukru wanilowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek wody
Krem
Sos kokosowy
Rodzaj dania Desery, Przekąski
Prep Time 15 minut
Cook Time 20 minut
Servings
Ingredients
Ciasto naleśnikowe
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 2 op cukru wanilowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek wody
Krem
Sos kokosowy
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Kasztany z puszki odcedzić i zmiksować z kremem kokosowym, cukrem i cynamonem w blenderze.
  2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do kremu
  3. Jajka, cukier, cukier waniliowy i miód, zmiksować mikserem do połączenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski i połączyć z reszta zmiksowanych składników.
  4. Ciasto odstawić na 20 min, a następnie dodać 5 łyżek wody i wymieszać.
  5. Patelnie równomiernie nasmarować olejem i włączyć na mały gaz.
  6. Wylać na środek patelni małą wazówkę ciasta i powoli smażyć naleśniki z obu stron.
  7. Mirin, mleko kokosowe, cukier palmowy, sól dodać do garnka i włączyć na duży gaz. Wszystko dokładnie mieszaj. Gdy sos zacznie się delikatnie gotować zmniejsz ogień. Gotuj sos powoli, mieszając od czasu do czasu. Pozwól, aby płyn stopniowo odparowywał, co zagęści konsystencję. Proces może trwać 10–15 minut, aż sos stanie się aksamitny i lekko kleisty, wtedy nasz sos/polewa do deseru jest gotowy.
  8. Naleśniki Dorayaki przełożyć na talerz, krem posmarować pomiędzy dwa naleśniki, polać sosem kokosowym. Obok ułożyć świeże, przekrojone na pół truskawki. Całość jeszcze polać sosem, cukrem puderem i udekorować świeżą miętą
Share this Recipe