Przejdź do treści

Piersi kurczaka w sezamie

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Piersi kurczaka w sezamie
Ocena ze starego portalu: 4,97 / 32 oceny
TO DANIE TO ABSOLUTNY HIT! 31 osób oceniło je na 5 tylko 1 na 4. Łatwe do wykonania danie, z bardzo prostym, ale bardzo smacznym sosem. Jest to moja własna przeróbka jednego z wcześniejszych przepisów ze strony.
Głosów: 4
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 500 g piersi kurczaka
  • 2 łyżki sezamu białego uprażonego
  • 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Ciasto:
  • 1 szt. jajko roztrzepane
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka wody
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sos:
Dodatek:
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 500 g piersi kurczaka
  • 2 łyżki sezamu białego uprażonego
  • 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Ciasto:
  • 1 szt. jajko roztrzepane
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka wody
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sos:
Dodatek:
Głosów: 4
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Piersi kurczaka pokroić w spore kawałki ok. 2x5 cm.
  2. Składniki ciasta dokładnie wymieszać i połączyć z kawałkami kurczaka.
  3. W woku rozgrzać 2 szklanki oleju, smażyć porcjami kawałki kurczak na złoto.
  4. Wyjąć osączyć z tłuszczu.
  5. W woku zostawić minimalną ilość oleju, zmniejszyć ogień na średni. Ponownie włożyć kurczaka i dodać sos. Smażyć mięso ok. 30 sek., mieszając aż kawałki pokryją się sosem.
  6. Posypać sezamem, wymieszać. Danie gotowe. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Udostępnij ten przepis