Przejdź do treści

Poke bowl z łososiem

Poke bowl z łososiem to kolorowe i pełne smaku danie inspirowane kuchnią hawajską, które łączy świeże składniki w jednej misce. Nazwa „poke” oznacza „pokrojone na kawałki”. Głównym składnikiem tej potrawy jest od początku ryba, jednak z czasem danie ewoluowało i zostało wzbogacone o ryż, warzywa, owoce i różne sosy

Dzięki swojej prostocie i świeżym składnikom szybko zdobyło popularność poza Hawajami, najpierw w Stanach Zjednoczonych, a później na całym świecie. Jest to bardzo zdrowe i pożywne danie bogate w białko, zdrowe tłuszcze omega oraz witaminy i minerały

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Poke bowl z łososiem
Poke bowl to zdrowe i pełnowartościowe danie – zawiera wysokiej jakości białko, zdrowe tłuszcze omega i mnóstwo witamin. Szybkie w przygotowaniu – idealne na lunch lub kolację, gdy nie masz czasu na gotowanie.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Prep Time 20 minut
Cook Time 4 minuty
Servings
osoby
Ingredients
Marynata do łososia
Prep Time 20 minut
Cook Time 4 minuty
Servings
osoby
Ingredients
Marynata do łososia
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Ryz ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po przygotowaniu dodać 4 łyżki brązowego octu i dokładnie wymieszać.
  2. Łososia, awokado, mango pokroić w kostkę, ogórka w plastry, a szczypiorek drobno posiekać.
  3. Łososia zamarynować w przygotowanym sosie, smażyć z obu stron na patelni, po około 2 minuty na stronę.
  4. W misce na środku ułożyć ryż, a po bokach miski pozostałe składniki: awokado, mango, ogórek i marynowany imbir. Całość posypać szczypiorkiem, sezamem i polać ulubionym sosem np: Sriracha Mayo.
Recipe Notes
Można też zrobić Poke Bowl w wersji z surowym łososiem, pamiętajmy jednak o tym, żeby w tej wersji łosoś był najwyższej jakości. Możemy dodatkowo przed przygotowaniem, włożyć go do zamrażarki na 24godziny.
Share this Recipe