Przygotowanie mięsa do zmiękczania / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Udało mi się zdobyć sposób z chińskiej restauracji na zmiękczanie mięsa, a dokładniej jak przygotować i pokroić mięso. Bardzo przydatna rada.
Przed krojeniem mięsa należy je wsadzić do zamrażalnika na czas od 1 do 2 godzin, tak aby nie zamarzło "na kość" tylko było zwarte.
Następnie po wyjęciu kroimy ostrym, długim nożem na dość cienkie plasterki wielkości listka laurowego.
Tak przygotowane mięso natychmiast wstawiamy do lodówki, żeby nie rozmroziło się zbyt raptownie.
Przygotowujemy zalewę do zmiękczania z 2 białek i 2 łyżeczek płaskich mąki kukurydzianej. Całość mieszamy z pokrojonym mięsem i wstawiamy na wieczór do lodówki. W trakcie zmiękczania 2-3 razy mieszamy, można dodać odrobinę wody.
Tak przygotowane mięso używamy do przygotowania wszelkich potraw chińskich. Można zrobić to samo z mięsem z indyka, wieprzowiną lub wołowiną. Zawsze poprawia nieznacznie gęstość mięsa i nie klei się do woka.
Share this Recipe
Ta strona używa ciasteczek - małych plików tekstowych, zapisywanych na Twoim komputerze. Zmień ustawienia przeglądarki, by je wyłączyć.