Pstrąg duszony w ostrym sosie to potrawa pochodząca z kuchni humańskiej (południowo-wschodnie Chiny). Dania tych rejonów charakteryzują się pikantnością, kwaśnymi smakami i obfitością.
Rybę umyć, nasolić i odstawić do lodówki na godzinę.
Rozgrzać wok, wlać 2 łyżki oleju równomiernie rozprowadzając go po patelni.
Gdy olej zacznie dymić włożyć rybę, zmniejszyć nieco płomień i smażyć 2 minuty z każdej strony. Wyjąć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Do woka wrzucić czosnek i imbir, smażyć mieszając przez 1 minutę.
Dodać sos chili, sherry, bulion, cukier i 3/4 posiekanej dymki. Wymieszać, doprowadzić sos do wrzenia i włożyć rybę. Pokryć sosem rybę i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
Przy pomocy dwóch dużych, płaskich łopatek wyjąć ostrożnie rybę i ułożyć na ogrzanym półmisku.
Zwiększyć płomień, zdjąć pokrywę z woka, zredukować nadmiar sosu podgrzewając go przez 1-2 minuty. Ewentualnie zagęścić dodatkowo mąką kukurydzianą wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Zagotować i wymieszać.
Polać sosem rybę i udekorować resztą pokrojonej dymki. Od razu podawać.
Share this Recipe
Ta strona używa ciasteczek - małych plików tekstowych, zapisywanych na Twoim komputerze. Zmień ustawienia przeglądarki, by je wyłączyć.