Przepis na Ser z mleka krowiego (Panir)
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Jest to świeży ser domowej roboty (ind. panir), który można jeść sam lub wykorzystać jako składnik potraw. Ma wyjątkowo łagodny smak i podobnie jak tofu, łatwo przyjmuje inne smaki. Nie topi się w wysokich temperaturach. Przygotowanie paniru nie jest skomplikowane. Można z niego robić wegetariańskie pulpety, kotlety etc. Świetnie nadaje się do smażenia na głębokim oleju i panierowania.
Jest to świeży ser domowej roboty (ind. panir), który można jeść sam lub wykorzystać jako składnik potraw. Ma wyjątkowo łagodny smak i podobnie jak tofu, łatwo przyjmuje inne smaki. Nie topi się w wysokich temperaturach. Przygotowanie paniru nie jest skomplikowane. Można z niego robić wegetariańskie pulpety, kotlety etc. Świetnie nadaje się do smażenia na głębokim oleju i panierowania.
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
gram
|
Składniki
- 2 litry mleka pełnego, najlepsze będzie mleko świeże
- 5 łyżek soku z cytryny lub 2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub 325ml jogurtu
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Postawić mleko na średnim ogniu w odpowiedniej wielkości garnku, takim, by mleko podczas zagotowania nie wykipiało.
- Duże sitko wyłożyć ściereczką (może być tetrowa pielucha) i umieścić w dużym naczyniu, który pomieści serwatkę.
- Gdy mleko się zagotuję dodać środek ścinający sok z cytryny, kwasek cytrynowy lub jogurt. Niemal natychmiast ser oddzieli się od przezroczystej, żółtawej serwatki. Jeśli tak się nie stanie trzeba dodać nieco więcej środka ścinającego. Gdy ser zupełnie się oddzieli od serwatki należy zdjąć garnek z ognia i wylać całość na wyłożone ściereczką sitko.
- Jeśli chcemy by ser był bardziej jędrny należy potrzymać go przez chwilę pod zimną, bieżącą wodą. Następnie odstawiamy do odsączenia i po przestygnięciu odciskamy. Jeśli chcemy uzyskać twardy ser, by np. pokroić go w kostkę lub wyrobić „ciasto” należy owinąć go ściereczką i przycisnąć na jakiś czas. Można również powiesić ser w woreczku i pozwolić mu odcieknąć.
- Z paniru możemy wykonać wiele wegetariańskich dań kuchni indyjskiej. Najczęściej formuje się go w kulki i smaży na głębokim oleju. Tak uzyskane pulpeciki świetnie smakują w aromatycznych głębokich sosach. Zobacz przepis na Pulpeciki serowe z groszkiem.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1533)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (24)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (160)
- [+]Kuchnia tajska (173)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (84)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (12)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (34)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz