Przejdź do treści

Tofu-sushi

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Tofu-sushi
Tofu-sushi to rodzaj sushi nigiri bez użycia ryżu z wykorzystaniem mniej kalorycznego tofu. Jako dodatki mogą nam posłużyć różne rodzaje ryb i owoców morza. Może być także wykonane w wersji wegetariańskiej z samymi warzywami lub omletem. Dodatek ostrego imbiru, wymieszanego z dymką i sosem sojowym, tworzy doskonałą nutę smakową. Spróbujcie, pyszne!
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Sushi
Czas przygotowania 10 minut
Porcje
kawałków
Składniki
Sushi topping (różne):
  • węgorz grillowany Unagi
  • krewetki Ebi
  • surowy łosoś etc.
Rodzaj dania Sushi
Czas przygotowania 10 minut
Porcje
kawałków
Składniki
Sushi topping (różne):
  • węgorz grillowany Unagi
  • krewetki Ebi
  • surowy łosoś etc.
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Wymieszać posiekaną dymkę z imbirem, dodać łyżeczką sosu sojowego i odrobiną oleju sezamowego.
  2. Na prostokąty tofu układać przygotowane sushi topping. Ja ułożyłem plastry tilapii, krewetki Ebi i węgorza grillowanego (można tez użyć łososia, tuńczyka, omlet tamago, paluszki krabowe, ogórka, awokado, gruszkę, mango etc.).
  3. Każdą z porcji przewiązać paskiem nori, smarując łączenie odrobiną sosu sojowego (łączenie pasków powinno znajdować się od spodu).
  4. Na wierzchu położyć niewielką ilość imbiru z dymką i sosem sojowym. Ten rodzaj nigiri sushi zawiera już sos sojowy więc nie trzeba go dodatkowo maczać w sosie podczas jedzenia.
    Tofu-sushi
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *