Przejdź do treści

Wołowina duszona z marchwią

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Wołowina duszona z marchwią
Ocena ze starego portalu: 4,89 / 9 ocen
Chińska wersja gulaszu, lekko pikantna. Jak dla mnie danie z pierwszej 10. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 3 godziny
Porcje
osoby
Składniki
Przyprawy:
Dodatek:
Czas przygotowania 3 godziny
Porcje
osoby
Składniki
Przyprawy:
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Wołowinę pociąć na duże kawałki ok. 3-4 cm (ja kupiłem mięso już pocięte na gulasz). Marchew pociąć na duże kawałki.
  2. W głębokiej patelni do duszenia rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć 30 sek. chili i dymkę
  3. Dodać do woka mięso i mieszając smażyć 2 min.
  4. Zalać wszystko rosołem, dodać przyprawy. Dusić wszystko na mały ogniu 2 godziny bez przykrycia, tak żeby płyn się wygotowywał. Na powierzchni może się zbierać gęsta piana, nie należy jej zdejmować ponieważ jest to wartościowe białko z wołowiny, wystarczy rozmieszać ją kilka razy i połączy się z resztą płynu. Jeżeli bulion nie wygotowuje się dostatecznie szybko należy zwiększyć nieco ogień. Po 2 godzina powinna wygotować się połowa bulionu.
  5. Dodać marchew i dusić kolejne 30 min. Na koniec dodać mąkę kukurydzianą z wodą i gotować jeszcze chwilę aż sos się zagęści. Podawać z ryżem.
Udostępnij ten przepis