Przejdź do treści

Wołowina w pomidorach

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Wołowina w pomidorach
Ocena ze starego portalu: 4,00 / 4 oceny
Osobiście polecam polędwicę, stek jak dla mnie jest zdecydowanie za twardy (jeżeli już zdecydujesz się na stek to najlepiej jest pociąć go dużo drobniej). Ponieważ nie miałem małych pomidorów użyłem 1 dużego, dlatego pociąłem go trochę drobniej. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Głosów: 1
Ocena: 4
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 25 minut
Czas oczekiwania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 250 g polędwicy wołowej albo steku pokrojonej na plastry 3 x 4x 0,5 cm
  • 3 szt. pomidorów małych, twardych (np. śliwkowych)
  • 1 szt. cebuli dymki posiekanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka mąka kukurydziana wymieszanej z 1 łyżką wody
  • 4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
Dodatek:
Czas przygotowania 25 minut
Czas oczekiwania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 250 g polędwicy wołowej albo steku pokrojonej na plastry 3 x 4x 0,5 cm
  • 3 szt. pomidorów małych, twardych (np. śliwkowych)
  • 1 szt. cebuli dymki posiekanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka mąka kukurydziana wymieszanej z 1 łyżką wody
  • 4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 4
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Pociąć mięso. Połączyć składniki marynaty i wymieszać dokładnie z mięsem. Odstawić na 20 min.
  2. Zagotować wodę w niewielkim garnku, włożyć pomidory na kilka sekund. Wyjąć, osuszyć i zdjąć skórkę. Przeciąć na pół, każdą połówkę pokroić na 4 części.
  3. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju. Włożyć mięso, smażyć mieszając przez ok. 1-1,5 min. Wyjąć mięso na talerz wraz z powstałym sosem.
  4. Ponownie rozgrzać w woku 2 łyżki oleju. Włożyć dymkę i smażyć mieszając przez kilkanaście sekund, dodać pomidory, sól i cukier, dalej mieszać aż pomidory puszczą sok.
  5. Dodać mąkę kukurydzianą z wodą, rozmieszać z warzywami, dodać mięso, ponownie rozmieszać. Gotować chwilę aż sos zgęstnieje. Danie gotowe, serwować z ryżem jaśminowym.
Udostępnij ten przepis